středa 10. prosince 2014

Čím ochutit jídlo

Dneska jsem se rozhodla napsat o tom, čím ochucuji jídla tedy koření atd. Koření používám docela hodně a to i pikantní, a dětem to chutná. Důležité je podle mě, aby bylo koření kvalitní, aby se jednalo skutečně o koření a nikoli směsi obsahující glutamát atp. Solím málo a pouze mořskou solí. Mslím, že je to stejné jako u rafinovaného cukru. Je li sůl jako klasická čistá rafinovaná, pak odvádí minerály z těla.
Poslední době jsme "objevili" koření z Marks and Spencer. Začalo to skořicí.
Musím říct, že ten rozdíl oproti takové té klasické prodávané v sáčkách, to byl tak obrovský rozdíl, že jinou už asi používat nebudu. Pak jsme začali dokupovat i další koření. Kvalita prvotřídní, krásná vůně.... Takže pokud to nemáte do Marks and Spencer daleko doporučuji vyzkoušet alespoň tu skořici :-). Jinak co se druhů koření týče, používám takové ty běžné druhy, snad kromě graham masaly, kterou se teprve učím používat. Je hodně výrazná, ale moc dobrá.

 Šafrán to je kapitola sama pro sebe. Ten používám moc ráda. většinou se používá kvůli barvě, ale já mam tedy hrozně ráda tu vůni. Má hodně široké použití, i když tady v Čechách se moc nepoužívá. Je ho potřeba jen opravdu malé množství. Mě se osvědčilo ho před přidáním do jídla rozdrtit a rozmíchat v troše vody. Pokud ho rovnou přidáte do nějaké směsi, hlavně pokud je olejnatá, tak se vám do jídla chuť i vůně dostane jen hrozně málo.


Ještě tady máme vanilkový extrakt. Já mám vanilku hrozně ráda, má skutečně krásnou vůni. Používám i vanilkový lusk, nebo vanilkový cukr s vanilkou. Tenhle extrakt je ale hrozně fajn v tom, že ho jen přilejete do jakéhokoli krému, smetany... a máte lahůdku.


A ještě pár slov o tom čím sladím. Klasický bílý rafinovaný cukr se snažím používat minimálně. Sladím medem, javorovým sirupem, ovocem a pokud to jinak nejde tak hnědým cukrem. Zajímavé je, že pokud začnete méně sladit, brzy si na to vaše tělo přivykne a pak vám komerčně vyráběné sladkosti připadají neskutečně přeslazené. Takže když už jdeme něco koupit, koukáme na složení, a je to neuvěřitelné, ale natrefit v našich obchodech na sladkost, která nezačíná cukrem a neobsahuje rostlinné tuky je takřka nemožné.

Žádné komentáře:

Okomentovat